Parkerade bilar längs med lummig gågata i centrala Falun

Fler parkeringsplatser i Falun

Falun är en världsarvsstad vars stadsplanering började på 1600-talet. Vi har härligt trånga gator i våra gamla kvarter och en stadskärna med butiker, restauranger, boende och arbetsplatser. Dagligen  behöver många parkera sin bil i staden och vi arbetar ständigt för att göra det så lätt som möjligt att göra rätt.

I Falun råder sedan lång tid tillbaka diskussioner om det finns tillräckligt med parkeringsplatser eller ej, främst i de centrala delarna. Vi har därför inventerat alla parkeringsplatser, sett över dess nyttjandegrad och tillsammans med Falu Kommun bedrivit ett arbete med att skapa fler parkeringsplatser i de centrala delarna av Falun.

Under hösten kommer flera nya platser på befintliga parkeringar öppnas upp och öka tillgängligheten för Faluborna och tillresta. Promenaden har fått fler parkeringsplatser liksom Köpmansgränd och Hyttgatan.
Dessutom kommer tre helt nya gatuparkeringar öppnas. Längs Slaggatan, intill Faluns mest välbelagda parkering Kung Gustavs Torg, längs Trotzgatan mellan Magasinsgatan och Södra Mariegatan – och på Hyttgatan mellan Nybrogatan och Magasinsgatan.  Klicka här för att se karta som pdf.

I några områden kommer avgift införas och tidsregleringen ändras så att det bättre möter upp nuvarande beläggningsgrad och avstånd till stadskärnan. Det görs för att öka rotationen och skapa fler lediga parkeringsplatser för både boende och besökare. Falu P kommer informera boende i närområdet där avgifter införs, genom ett brevutskick, innan avgifterna börjar gälla.

Klicka här för att läsa mer om våra betalsätt.