Parkerade bilar längs med lummig gågata i centrala Falun
Catarina Nilsson, parkeringsvakt på Q-park i Falun

”Många tror att parkeringsvakter står i buskarna och väntar på att få bötfälla folk.”

Hej Catarina Nilsson, parkeringsvakt på Q-park. Här kommer några frågor till dig!

Vilken är din favoritparkering och varför?

– En parkering jag tänker direkt på är Kulturhuset tio14. Jag gillar stora parkeringar. Där är det mest rörelse och det finns mest folk att hjälpa. Det är alltid roligt när man får möjlighet att hjälpa någon, och främst handlar det om handhavandefel där man tror att parkeringsautomaten inte fungerar men det i själva verket kanske är så att man har satt in kortet fel. Då blir folk glada när man hjälper dem.

Vilken är den värsta eller konstigaste felparkeringen du har stött på i Falun?

– Det var när en person i en och samma parkering hade lyckats pricka in att stå i en korsning, mot färdriktning, på trottoar och på övergångsställe. Då undrar man lite hur personen tänkte när den parkerade. När det är så många överträdelser så blir det mycket att skriva – en lång lapp! Men man blir trots det bara bötfälld för en överträdelse, den som räknas som den grövsta, även om man har gjort flera fel.

– Det värsta i övrigt är alla som ställer sig på platser som är avsedda för rörelsehindrade, för att ”de skulle bara…”, eller för att det inte fanns någon annan ledig p-plats just där och då. Där har vi nolltolerans, även om man bara ska springa in och göra ett snabbt ärende. Handikapplatserna är till för de som behöver dem, och finns det ingen annan ledig plats på parkeringen så finns det garanterat någon inte alls långt därifrån.

P-plats för rörelsehindrade, Falu P AB

Vilken del av ditt jobb är roligast?

– Det är när man kan hjälpa folk. Som till exempel att hjälpa dem till en annan parkering om det är fullt, eller att visa hur man ska göra för att betala parkeringen. Folk blir också väldigt tacksamma när man påpekar att de håller på att parkera fel och berättar hur de ska göra i stället. Många tror att parkeringsvakter står i buskarna och väntar på att få bötfälla folk, men tvärtom så jobbar vi i stället förebyggande när vi kan och hjälper gärna folk att parkera rätt så att vi slipper skriva ut en bot.

– Jag gillar också friheten i mitt arbete. Att jag inte är fast på en plats, att jag inte behöver anpassa mig efter specifika tider för att till exempel äta lunch, och att jag får massor med frisk luft. Jag har varit parkeringsvakt i tre år och är utbildad för att jobba både på gatumark och tomtmark, och jag trivs väldigt bra med mitt jobb.

Vilken del av ditt jobb är viktigast?

– Det är upplysningarna. Att informera och att förhindra trafikfarliga situationer. Parkeringsreglerna finns ju till av en anledning, som när det gäller var en parkering börjar och slutar eller att man inte får stå hur som helst på en väg. Det handlar till exempel om att utryckningsfordon ska ha fri väg. Det är livsviktigt.

– En del tror att parkeringsvakterna jobbar med provision, att vi får högre lön ju fler vi bötfäller. Så är det inte. Vi har en fast lön som inte på något sätt påverkas av antalet bilar vi lappar. Och vi smyger inte heller runt och letar där vi tror att vi kan hitta många felparkeringar, utan det är markägaren som bestämmer hur bevakningen ska se ut.

Hur upplever du Falun som stad att parkera i?

– Nu ska jag säga något som jag tror att en del inte håller med mig om – men jag tycker att det finns gott om parkeringar. Falun är en parkeringsvänlig stad. Däremot är det inte alltid en körvänlig stad, med många enkelriktade gator till exempel. Bor man inte här så kan det vara lite svårt att hitta. Det har hänt att jag har satt mig i bilen och lotsat turister till en parkering när det är svårt att beskriva vägen. Men det gör jag gärna.

– Som parkeringsvakt så blir man lite som en vandrande turistbyrå, och får svara på frågor om allt från affärer till restauranger. Men det är alltid roligt att hjälpa när man kan. Jag gillar som sagt mitt jobb, även om man får ta emot en hel del otrevligheter också. Därför är det kul när man också kan göra folk glada. Ibland säger någon att ”jag visste inte att p-vakter kunde vara trevliga också”. Men det är klart att vi kan! Vi är oftast trevliga, så länge du är trevlig tillbaka. Kom ihåg att vi aldrig är ute efter att förstöra för någon, utan att vi faktiskt bara gör vårt jobb.