Parkerade bilar längs med lummig gågata i centrala Falun
Patricia Wallin Granhagen, VD Falu P, foto Falu Kommun

”Jag väljer helst den trixigaste platsen längst in i p-garaget, bara för att.”

Hej Patricia Wallin Granhagen, VD på Falu P. Här kommer några frågor till dig!

Vilken är din favoritparkering och varför?

– Min absoluta favoritparkering är Trumbäcken. Jag älskar p-garage, av många anledningar, som att bilen är kall på sommaren och varm på vintern. Jag är också en person som tycker om att köra bil, och gärna när det är lite svårt! Och jag är riktigt bra på att backa. Så jag väljer helst den trixigaste platsen längst in i p-garaget, bara för att.

– Just Trumbäcken gillar jag dels för att garaget är kameraövervakat, och för att det är städat och snyggt där. Och för att det ligger så centralt – man har hela stan framför sig. Precis som p-huset Bergsskolan, som är min näst bästa parkering.

Vilken är den vanligaste felparkeringen i Falun?

– Det är datumparkering, tätt följt av parkering i terräng. När det gäller datumparkering så tror jag att man ofta parkerar fel för att man kan ha svårt att förstå reglerna. Men datumparkering finns ju till av en anledning, och det är ju egentligen en gynnsam form av parkering då man får stå helt avgiftsfritt, så länge man har koll på reglerna.

Gata med parkering på jämna veckor

– När det gäller att parkera i terräng så tror jag att man ställer sig på sidan av vägen för att man tror att man gör vägen fri, men i stället så ställer man sig på mark som någon äger. Och i värsta fall kanske man förstör gräs eller planteringar genom att stå så.

Hur upplever du själv Falun som stad att parkera i?

– Det är ju egentligen lite fusk då jag har koll på var alla parkeringar finns och hur beläggningen ser ut, men i allmänhet så är det ju lite trixigt i och med att parkeringarna är fördelade på så många olika områden. Falun är en av Sveriges äldsta städer, och det innebär att vi har en massa smala vägar och en uråldrig struktur. Det kan vi inte ändra på. Dessutom är vi mitt i ett världsarv. Det finns många positiva saker med det, men det gör också att det finns en utmaning för exempelvis parkering.

– Mitt bästa tips när det gäller att parkera i Falun är att försöka se lite utanför sina egna vanor och tänka ett steg längre än de allra närmaste platserna. Att cirkulera runt för att hitta en plats är varken bra för miljön eller kul för den som vill hitta en ledig parkering. Men det finns ofta lediga platser inte alls långt ifrån, som till exempel att man åker ner i Falan-garaget i stället för att cirkulera och försöka hitta en ledig parkering på Fisktorget en fredagseftermiddag.

Vilken del av ditt jobb är roligast?

– Det roligaste med mitt jobb är att se om det går att förbättra parkeringssituationen. Jag vill se om det går att förenkla upplevelsen av att parkera i Falun. Jag vill få ut mer info om var parkeringsplatserna finns, och med de medel som står till buds förändra och förenkla för de som parkerar. Jag tycker om utmaningar, och att lösa problem. Det är det roligaste.

Parkering i Falun

Hur ser din framtidsvision ut för Falun som parkeringsstad?

– Jag vill att fler ska ha en ökad kännedom om var parkeringsområdena ligger, och jag vill och ska se till att antalet p-platser bibehålls. Jag vill också ha ett utökat p-ledningssystem. Det är alltså digitala skyltar vid parkeringar eller p-hus som visar hur många platser som finns eller hur många som är lediga. Jag vill att man ska kunna följa skyltar i stan för att komma till nästa lediga parkering. Parkeringen Kulturhuset tio14 är ett bra exempel på hur vi med en digital skylt har fått fler att hitta till parkeringen.

– Jag drömmer också om att man via Faluappen ska kunna ta sig hela vägen från A till P. Alltså att man ska kunna hitta en ledig p-plats dit man ska, genom att appen till exempel berättar hur beläggningen ser ut på parkeringarna. Att appen har koll i realtid, och kan visa den som ska parkera var det är bäst att parkera just nu baserat på vart man ska. Det vore häftigt.