Parkerade bilar längs med lummig gågata i centrala Falun
Parkering i Falun Kol och Rosor

“Jag tror att det skulle hjälpa med bättre information om var parkeringsplatserna finns.”

Hej Lise-Lott Långberg, ägare till Kol & Rosors Verkstad, en välsorterad inredningsbutik med egen verkstad på Slaggatan i Falun. Här kommer några frågor till dig!

Hur upplever du Falun som stad att parkera i?

– Jag är en ganska resvan person, och för mig är det lika oavsett var jag befinner mig. Jag tycker att man måste titta och leta i förväg, sondera terrängen liksom. För det finns alltid parkeringsplatser. Men det gäller som sagt att man tar reda på var de finns, antingen genom att titta i förväg på nätet eller leta i mobilen eller läsa på skyltar. Det är inte så svårt att hitta parkering om man bara försöker lite själv.

Falu P

Hur påverkar parkeringssituationen dig som handlare?

– Det finns parkeringsplatser utanför här som mina kunder använder. Och det finns också lite längre bort. Jag brukar guida kunderna ibland till var de kan parkera och var man ska betala, för en del av mina kunder åker till Falun just av anledningen att besöka Kol & Rosors då butiken har ett ganska unikt sortiment.

– Det enda som jag kan tycka är lite tråkigt är att det inte går att betala med mynt i parkeringsautomaten längre. Det går bara med kontokort eller mobil, och det är inte för alla. Det är en generationsfråga, och skiftet får inte gå fort. Alla är inte bekväma att betala med kort eller med mobilen.

Vad skulle behövas för att parkeringsupplevelsen skulle bli ännu bättre i Falu centrum?

– Jag tror att det skulle behövas mer information, och kanske fler skyltar. Det finns parkeringsplatser, men människan är lat av sig och hittar man inte en ledig plats direkt kanske man bli irriterad och tycker att det finns för få platser. Falun har ju också ganska många enkelriktade gator, och det är en lång och liksom utdragen stad. Jag tror att det skulle hjälpa med bättre information om var parkeringsplatserna finns.

Falu P

Vilken är din personliga favoritparkering i Falun och varför?

– Det är Nordstan, helt enkelt för att jag har verksamhet här och för att det finns bra parkeringsplatser här. Men ett litet minus för det här med att man tar bort myntautomaterna. Man ska inte vara för snabb med att sortera bort den äldre generationen. Det är bra att det finns alternativ, men de ska vara för alla.

Vilket är ditt bästa tips till den som parkerar i Falun?

– Det är som jag sa förut, att man måste ta lite eget ansvar. Kommer man till ett nytt ställe så måste man vara förberedd. Vad finns det? Du måste göra dina val, och vara informerad. För informationen finns. Det gäller bara att tänka lite utanför boxen, att tänka lite längre. Så gör i alla fall jag!