Rad med parkerade bilar i centrala Falun

FAQ

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna vi får. Om du inte finner det du söker här kan du alltid kontakta oss så gör vi vårt bästa för att svara på din fråga.

Kortdragning ej gått igenom

Är ditt kort giltigt?

Gå in på inställningar och redigera dina kortuppgifter. Se till så att rätt kort ligger som förvalt om du har fler kort inlagda.

Har du täckning på kortet?

Kontrollera att du har täckning på ditt valda betalkort, eller byt till ett annat.

Är ditt kort öppet för internetköp?

Kontrollera att ditt kort är öppet för internetköp så att dragningen kan göras.
Det gör du via din bankapp eller internetbank.

Vanliga frågor

Vilken är skillnaden mellan kontrollavgift och parkeringsanmärkning?

Parkeringsanmärkning får du när du felparkerar på gatumark, och kontrollavgift får du när du felparkerar på tomtmark.

Gatumark innebär kommunal mark, och tomtmark innebär privat mark.

Här kan du läsa mer om de olika avgifterna.

Hur överklagar jag en p-bot som jag tycker är felaktig?

Om du har fått en parkeringsanmärkning ska den bestridas till Polismyndigheten i Dalarnas län. Om du har fått en kontrollavgift ska den bestridas till företaget som sköter parkeringsövervakningen, i vårt fall Aimo Park.

Här kan du läsa mer om hur du överklagar.

Vad betyder skylten? Vad innebär 24-timmarsregeln? Vad är områdesreglerad parkering?

Här har vi samlat lite information kring de vanligaste vägskyltarna du träffar på när det gäller parkering.

Var får jag parkera?

Falu P ansvarar för cirka 4 000 allmänna parkeringsplatser i centrum med omnejd, både utomhus och i parkeringsgarage. På vår parkeringskarta kan du se var de finns och hitta en parkering som passar dig. Parkeringskartan hittar du här eller i Faluappen.

Varför har jag har fått en p-bot för att jag parkerat i terräng när jag stod på en anvisad p-plats?

Inom tättbebyggt område får du inte parkera utanför det som räknas som väg, till exempel diken, skiljeremsor, parker, planteringar eller liknande. Därmed kan du få en p-bot om du står med någon del av fordonet utanför vägen även om större delen av bilen står på en anvisad parkeringsplats.

Hur betalar jag i parkeringsautomaten?

Beroende på vilken automat det gäller kan du antingen betala med mynt eller med kort. Du kan också alltid betala via din mobiltelefon på alla våra parkeringar genom att använda Faluappen eller sms-parkering.

Här kan du läsa mer om hur du betalar din parkering med Faluappen.

Kortbetalning finns i två olika varianter:

  • Förskottsbetalning – du betalar vid ankomst för den tid du önskar parkera.
  • Efterskottsbetalning – du checkar in med ett betalkort vid ankomst, och checkar ut och betalar med samma betalkort när du lämnar parkeringen.

Vi jobbar för att minska kontanthanteringen av flera skäl, varav det främsta är att undanröja skadegörelse och stöld.

Har du problem med en betalautomat, ring till Aimo Park. Telefonnummer till felanmälan finns angivet på betalautomaten och är tillgänglig dygnet runt.

Parkeringsautomaten fungerar inte – vad gör jag?

Ibland händer det att ett kort fastnar i automaten eller att ett tekniskt fel uppstår. Vi är tacksamma om du felanmäler detta via telefonnumret som står på automaten.

Observera att du fortfarande är skyldig att betala parkeringsavgift även om parkeringsautomaten är ur funktion. Detta kan du göra genom att gå till en annan automat i området eller betala via din mobiltelefon. Information om telefonparkering finns vid varje automat.

Var hittar jag laddstationer till min elbil?

På vår parkeringskarta kan du välja att söka efter parkeringsplatser med möjlighet till laddning för elbil. Parkeringskartan hittar du här eller i Faluappen.

Falu Energi & Vatten har också en karta med alla laddstationer i Falu kommun. Kartan hittar du här.

MC-boxar, vad är det?

MC-boxar är skåp som finns vid våra MC-parkeringar där du utan extra kostnad kan låsa in din väska och ditt MC-ställ. Du tar med ditt eget lås.

Jag ska flytta och behöver parkera på en plats där det annars inte är tillåtet – hur gör jag?

När du behöver parkera där det inte är tillåtet ska du kontakta markägaren för att få tillstånd. Gäller det kommunal mark så ska du ringa kommunens växel och be om att få ett tillfälligt p-tillstånd. Är det privat mark kontaktar du fastighetsägaren.

Vad gör parkeringsvakten?

Parkeringsvakten ser till att alla parkeringsregler följs. Dessa regler är bland annat viktiga för att öka trafiksäkerheten genom att förhindra att fordon parkeras trafikfarligt.

Det handlar till exempel om att utryckningsfordon som brandbil och ambulans behöver ha fri väg. En felparkerad bil kan betyda en försening i en transport där varje minut är viktig för att rädda liv. Även väghållningsfordon måste kunna ta sig fram utan problem.

Parkeringsreglerna ökar också framkomligheten för oskyddade trafikanter. En felparkerad bil som exempelvis skymmer sikten kan i värsta fall leda till en trafikolycka.

Det ingår också i parkeringsvaktens uppgifter att förhindra missbruk av parkering på plats avsedd för rörelsehindrade individer, och att se till att regler för parkeringsavgifter följs.

Hittar du inte det du söker?

Kontakta Falu P